Som ny boligejer er der pludseligt en helt masse ting, man skal sætte sig ind i. Det er et stort ansvar, at eje en bolig, og der følger derfor rigtigt mange opgaver med i sådan et ejerskab. Du er nødt til at sætte dig ind i de rette forsikringer, og anskaffe dig dem, der giver mening i din situation. Boligen er nu dit eget ansvar at vedligeholde, og det er også noget der kræver, at man sætter sig godt ind i sagerne. Derudover er der selvfølgeligt skatter, afgifter og alt muligt andet. Med så mange forskellige ting, at skulle sætte sig ind i, er det let at overse nogen af dem. Det kan føre til store problemer, alt efter hvad det er, man ikke får gjort.

En af de ting det er meget let at overse, er tilstandsrapporter. Mange går rundt med den fejlagtige idé, at en tilstandsrapport kun er relevant for køberen af en bolig. Det er let at se, hvordan folk kan få den idé. De fleste stifter nemlig kun bekendtskab med tilstandsrapporter, når de er ude for at købe en bolig. De fleste boligkøbere forventer i dag, at kunne se en tilstandsrapport, før de skriver under på kontrakten. Det giver da også ganske god mening: selvfølgeligt ønsker vi et overblik over tilstanden af den bolig vi skal til at købe. En bolig er en enorm investering, og man skal derfor gøre sit hjemmearbejde. Da de færreste har den rette faglige baggrund til selv at gennemse et hus fra top til tå, så giver det mening, at få en professionel ind over. Tilstandsrapporter udfærdiges af byggesagkyndige, der har mange års uddannelse og erfaring på området. Det er altså betydeligt lettere, og mere sikkert, at læne sig op af en tilstandsrapport, end selv at gennemgå boligen.

De fleste tænker derfor kun over tilstandsrapporten, når de står overfor at skulle købe et nyt hjem. Men som boligejer kan der skam også være gode grunde til, at få lavet en tilstandsrapport. Husk på, at du har ansvaret for at vedligeholde din bolig. Det er ikke nogen let opgave, hvis du ikke har et godt overblik over dens nuværende tilstand. Mange problemer i en bolig kan være nærmest usynlige i lang tid, før de så lige pludseligt vokser sig store og alvorlige. Det er altid billigere at løse et problem, mens det er småt og overskueligt. En tilstandsrapport giver dig mulighed for at opdage disse problemer i hjemmet, før de koster en bondegård at rette op på.

Hvis du ønsker at sælge din bolig, så er det selvfølgeligt også oplagt, at få lavet en tilstandsrapport. Først og fremmest, så vil de fleste købere i dag forvente, at se en tilstandsrapport. Det er teknisk set ikke et lovmæssigt krav: men det kan ikke anbefales at spare rapporten væk. Selv hvis du finder en køber, der køber som beset, så kan det have store konsekvenser på den lange bane. Hvis det viser sig, at boligen havde et alvorligt problem som ingen af jer var opmærksomme på, så kan du nemlig hænge på udgifterne til at få det repareret. Også selvom problemet først bliver opdaget flere år efter, at du har solgt boligen. Med en tilstandsrapport i hånden kan du dog tegne en ejerskifteforsikring, og så er du helt sikker på, at den slags hovedpiner ikke pludseligt melder sig på banen.